måndag 10 oktober 2016

Lördag 19 november kl. 23.00-24.00 Psalm 93-102

PSALM 93: Jesus, Guds Son, träd in i denna skara Började tidigare "Konung och Präst, träd in..." men eftersom detta ansågs bädda för missförstånd, så ändrades inledningen till den nuvarande. En bönepsalm där varje vers slutar med bekännelsen: "Jesus, vår Herre."

PSALM 94: Du som av kärlek varm Skriven av den amerikanske baptistpastorn Sylvanus Dryden Phelps 1871, samma år som Robert Lowry gjorde melodin. Erik Nyström översatte sången till svenska 1893, och den har gärna sjungits sedan dess.

PSALM 95: Ditt verk är stort, men jag är svag Bön om kraft och ledning av Natanael Beskow, fortfarande bara 20 år. "Mig ödmjukhet och kärlek giv / och trohet intill döden."

PSALM 96: Öppna mig för din kärlek Författaren Arne H. Lindgren skrev en rad psalmer på 70-talet, varav flera kommit med i våra psalm- och sångböcker. Den här är kanske hans mest sjungna och älskade. Roland Forsberg gjorde melodin samma år som sången skrevs, 1978.

PSALM 97: Jag behövde en nästa Sydney Carter skrev på 1960-talet många utmanande kristna sånger. En av dem var den här, som Anders Frostenson översatte 1968 (obs!). Musiken är även den av Sydny Carter.

PSALM 98: Ett vänligt ord kan göra under En inledning som låter som ett ordspråk. Psalmen är skriven av hovpredikanten m.m. Paul Nilsson 1933 och passar bra även på domssöndagen. "Vad här du gav i smått och stort, / det har mot Herren själv du gjort."

PSALM 99: Gud, vår Gud, för världen all En versifierad omskrivning av Psaltaren 72. Melodin här densamma som till "Världens Frälsare kom här", psalmbokens äldsta psalm. Men i 1697 års koralbok fanns det en annan melodi.

PSALM 100: Tillkomme ditt rike, o Herre, vår Gud Missionspsalm av Lina Sandell, som i början speciellt avsåg EFS:s utskickade missionärer våren /vårvintern i östafrika, närmare bestämt Kunama. "Välsigna de vittnen, som gått i ditt namn / till faror och nöd i Kunama." sjöngs det t.ex. Men det ändrades ju. Melodi av Gunnar Wennerberg (jo, han med Gluntarna!).

PSALM 101: Vår store Gud gör stora under
Folklig väckelsesång av värmlandslärarensNils Frykman på en gammal folkmelodi. "Upp bröder, alla som en man! Att sova nu det går ej an". Typisk är anspelningen på Noa och hur "floden snart är här".

PSALM 102: Tung och kvalfull vilar Ovanlig psalm som behandlar ämnet Jesu fortsatte lidande - som han "kallar oss att dela."

Inga kommentarer: